WMS-teenus Maa-ametilt

Avalik WMS-teenus on OGC WMS (Open Geospatial Consortium Web Map Service) standardil põhineva teenus, mille kaudu on Maa-ameti aluskaarte võimalik kasutada kaartidega töötamiseks mõeldud spetsiaaltarkvarade abil. Kaardipilti näitavat teenust on võimalik kasutada Eestis laiemalt kasutusel olevate GIS-tarkvarade (N: ArcGIS, MapInfo, Microstation, AutoCAD MAP 3D) uuemate versioonidega või erinevate vabavaraliste tarkvarade ja vieweritega, mis toetavad WMS-teenuse kasutamist. Kasutusjuhendid WMS-teenuse kasutamiseks levinumates GIS-tarkvaraprogrammides võib leida siit.

Teenuse kasutajad

Teenuse kasutajatena näeme eelkõige erinevate valdkondade spetsialiste, kes kasutavad oma igapäevatöös topograafilisi kaarte ning soovivad enda temaatilisi andmeid kasutada ja vaadata koos Maa-ameti aluskaartidega, ja kes kasutavad enda töö tegemiseks vajalikku funktsionaalsust sisaldavat tarkvara.

Kui on soov lihtsalt vaadata Maa-ameti aluskaarte ning muud Maa-ameti ja meie koostööpartnerite toodetavat infot, siis on parem kasutada Maa-ameti veebipõhiseid avalikke kaardirakendusi, mis on jätkuvalt kättesaadavad aadressil: http://xgis.maaamet.ee/ Kaardirakenduste kasutamiseks pole vaja muretseda ja installeerida GIS tarkvara, piisab sellest, kui teie arvutis on mõni enamlevinud internetilehitseja (IE, Firefox, jne).

Teenuse kasutamise piirangud

Teenus ei ole mõeldud kaartide allalaadimiseks, vaid kaartide kasutamiseks (vaatamiseks), pärides kaardipildi otse Maa-ameti serverist. See tagab selle, et kaardipilt mida te teenust kasutades näete, on sama ajakohane kui digitaalsed kaardid Maa-ametis.

Jälgime teenuse kasutamise koormust ning me sulgeme ligipääsu IP aadressidele, millelt esitatavate päringute hulga ja intensiivsuse põhjal on alust arvata, et tegemist on andmete massilise allalaadimise või rünnakuga Maa-ameti serverite vastu. Suletud IP aadressidele on võimalik teenusele ligipääs uuesti avada, kui on välja selgitatud masspäringute tegemise põhjused.

Teenus on hetkel avatud testkasutuseks. Kuna tegemist on avaliku teenusega, on teenuse kasutamise populaarsust ja sellest tulenevat koormust serveritele keeruline prognoosida. Ettenägematult suurest koormusest tingituna võib teenuse kiirus olla kohati kõikuv.

Seega ei sobi avalik WMS-teenus aluskaartide kuvamiseks süsteemides, mille puhul on päringutele vastuse saamise aeg ja muud käideldavuse parameetrid olulise tähtsusega. Teenuse loomise üheks eesmärgiks on pakkuda kvaliteetset teenust mõistliku koormuse korral. Loodame, et suudame tagada teenuse toimimise nii, et kaardipildi kuvamise aeg ei ületa kasutajate valuläve.

Kui teil tekib probleeme teenuse kasutamisega, siis saatke e-kiri aadressile: kaardirakendus@maaamet.ee või helistage telefonil 6 750 866.

Teenuse kaudu nähtavate andmete varalised õigused

Kõik teenuse kaudu nähtavate andmete (digitaalsete kaartide) varalised õigused kuuluvad Maa-ametile v.a. Corine maakatte andmed, mille varalised õigused kuuluvad Euroopa Komisjonile. Teenuse kasutamise läbi ei toimu andmete mistahes õiguste võõrandamist teenuse kasutajatele.

Juhul, kui mingil põhjusel pole kaardipilti kasutades nähtav teenusesse integreeritud viide „Maa-amet", tuleb teenuse kaudu nähtava kaardipildi väljatrükkimisel või selle näitamisel erinevates interneti- ja töökohapõhistes kaardirakendustes viidata Maa-ametile kui andmete tootjale nii, et viide peab olema kasutajale kaardipilti või väljatrükki vaadates pidevalt nähtav.

Maa-ameti avaliku WMS-teenuse aadress on:

http://xgis.maaamet.ee/wms-pub/alus?

Aadress on kasutatav ainult tarkvaradega, mis oskavad käsitleda WMS-teenuse kaudu edastatavat kaardipilti.

Areng

Maa-amet on alates 2001. aastast pakkunud tasuta internetipõhiseid teenuseid, mille kaudu on kõigil soovijatel võimalik kasutada Maa-ameti toodetud kaarte ning maakatastris peetavat informatsiooni. Sellised teenused ehk internetipõhised kaardirakendused on kättesaadavad aadressil: http://xgis.maaamet.ee/ ning need muudab Euroopas unikaalseks asjaolu, et nende kaardirakenduste kasutamine on kõigile tasuta.

Kaardirakendused on kasutajate hulgas väga populaarsed, ühes kuus tehakse kaardirakendusi kasutades maainfosüsteemi serveritele üle 100 miljoni päringu.

Avaliku WMS-teenuse loomine on järjekordne samm, muutmaks Maa-ameti toodetud kaarte veelgi lihtsamini kasutatavamaks ning laiendamaks avaliku sektori poolt toodetud informatsiooni taaskasutust ühiskonnas, seekord eelkõige professionaalsete kasutajate hulgas.

Kavatseme avalikku WMS-teenust edasi arendada täiendada.. Teie tagasiside teenuse kasutamisel on meile oluline. Kõik ettepanekud teenuse paremaks muutmise osas on oodatud e-posti aadressil: kaardirakendus@maaamet.ee

Taust

Teenus valmis Euroopa Liidu struktuurifondidest finantseeritud projekti "Maainfosüsteemi andmeteenuste arendamine" tulemusena. Projekti koordinaatoriks oli Riigi Infosüsteemide Arenduskeskus ning teenuse arenduse teostas riigihanke võitnud AS Datel. Teenuse loomisel on kasutatud avatud lähtekoodil põhinevat Minnesota Mapserver tarkvara.